joi, 24 aprilie 2008

De ce sustin inregistrarea candidaturii lui Sorin Oprescu

Am ales sa fiu liberal din multe motive si am facut optiunea pentru Partidul National Liberal avand convingerea ca reprezinta cel mai bine aceste motive.

Cred in libertatea individului de a alege pentru el.
Cred in democratie si in mecanismele ei de autoreglare a societatii, asa cum cred in mecanismele pietei libere de a autoregla economia.
Cred ca cea mai importanta victorie a romanilor in 1990 a fost dreptul de a-si alege reprezentantii, chiar cu riscurile manipularilor care au existat si exista sau cu riscurile ca unii urmasi ai vechiului regim sa plece din poll-position.
Cred in respectul fata de fiecare membru al comunitatii in care traim.

Consider ca tentativa de oprire a candidaturii lui Sorin Oprescu, asa cum se intampla in aceste zile, batjocoreste toate aceste principii.

http://www.gandul.info/politica/oprescu-cheama-cetatenii-la-lupta-cu-sistemul-ticalosit.html?3928;2581397

Nu sunt un admirator al politicianului Sorin Oprescu, nu l-am votat niciodata pana astazi. In anul 2000, cand a candidat pentru Primaria Generala, nu se afla nici macar ca a doua sau a treia mea optiune, pentru ca as fi preferat oricare dintre candidatii dreptei.

Nu sunt un fan al lui Sorin Oprescu nici in ceea ce priveste abordarea sa in domeniul sistemului sanitar, aici consider ca indiferent de unele sincope, este mai degraba nevoie de schimbari radicale decat de conservatorism in sistemul sanitar romanesc.

Cu toate acestea, nu pot decat sa constat ca, asa cum este, cu bunele si relele lui, cu calitatile si defectele sale, Sorin Oprescu a devenit in cateva zile - prin candidatura sa - un capitol important pentru democratia din Romania.

Si nu sunt singurul. Iata doar un exemplu:

http://radufilip.wordpress.com/2008/04/23/vreau-sa-l-votez-pe-oprescu/


Intr-o postare anterioara, ma intrebam sceptic daca politicienii romani au inteles ceva din experienta "uninominalului". Din pacate, in aceste zile am primit raspunsul.
Romanii au vrut o schimbare de sistem nu pentru ca cel vechi era distorsionat, ci pentru ca ei cautau CU DISPERARE o modalitate ca partidele sa tina cont de dorintele lor, de simpatiile lor. La presiunea publica, prin vointa politica a lui Tariceanu si sub spectrul anticipatelor cu care ameninta Basescu, s-a obtinut o reforma in acest sens, chiar daca cu ceva compromisuri.
Degeaba insa. Chiar de la Primarie, unde aveam deja alegeri uninominale, partidele ne arata CA NU LE PASA CE VOR CETATENII. Avem "transferuri" de la un partid la altul a unor politicieni "populari" , insa chiar si aceasta situatie se aplica doar celor aflati pe functie, cu alte cuvinte se aplica doar celor DIN SISTEM. Ati auzit de vreo personalitate cu priza la public si capabila sa aduca ceva nou care sa fi fost atrasa de vreun partid in lupta electorala? Eu unul NU.

Am ales sa fiu parte dintr-un partid politic cu ani buni in urma si nu cred ca poti avea democratie fara partide. Astazi insa, chiar daca nu ma intereseaza prea mult daca Oprescu poate ajunge sau nu primar general, cred ca inscrierea sa in cursa devine o conditie pentru functionarea democratiei in Romania.

N-as vrea sa par influentat de emotie in aceasta analiza. Haideti sa vedem faptele si sa analizam logic:

Asadar, avem regula ca un candidat independent are nevoie de 35.805 semnaturi (sic!) ca sa candideze la Primaria Capitalei. Dar partide fantoma de care nu auzim decat o data la patru ani
au reusit sa isi inregistreze candidati totalmente necunoscuti si lipsiti de orice sansa, sau candidati ai unor partide necunoscuti de proprii lor lideri de partid (a se vedea cazul PNG). O fi corect?

Dintre cele peste 40.000 de semnaturi ale lui Oprescu, BEM a anulat aproximativ 5.000 , adica EXACT CU VREO-SUTA SI CEVA MAI MULT DECAT ERA NEVOIE PENTRU INVALIDAREA CANDIDATURII. O fi o intamplare?

Vad un politician, favorit la castigarea unei primarii de sector, care vorbeste despre proasta organizare a staffului lui Oprescu. Poate parea de bun simt pentru publicul larg, pentru un om ca el, ca mine sau ca oricare a intrat de ceva timp in contact cu activitatea de partid, asta este O TOTALA IPOCRIZIE. La adresa vechilor sau actualilor sustinatori care-si dau semnatura pentru un politician, dar si la adresa colegilor lui de partid care muncesc ca sa adune astfel de semnaturi.

Sa nu uitam ca in BEM deciziile sunt luate de reprezentantii partidelor. Ati mai auzit recent de vreo verificare minutioasa a listelor de semnaturi pana acum? Ati auzit de vreo campanie de semnaturi, fie pentru o persoana, fie pentru o cauza, la finele caruia sa aflam despre invalidarea unor semnaturi pe lispa de procedura?

OARE NU AVEA BIROUL ELECTORAL MUNICIPAL OBLIGATIA DE A VERIFICA, fie prin sondaj aleatoriu, fie prin interogarea fiecarei semnaturi invalidate, daca persoana respectriva a semnat sau nu si daca isi mentine optiunea, INAINTE DE A LUA O DECIZIE???

Sunt doar cateva intrebari. Daca o sa ne uitam la candidatii propusi de partide si o sa vedem cate din primele 5 partide, sa zicem, au propus persoana cu cea mai mare priza la public, s-ar putea sa gasim raspunsul.

Oare nu le mai pasa chiar deloc de noi?

Niciun comentariu: