duminică, 6 aprilie 2008

Concluzii romanesti dupa summit

Cateva comentarii despre summit si concluziile lui. Nu sunt specialist in politica externa, nici nu urmaresc cu atentie aceasta tematica, dar cred ca acest moment merita discutat, ca un eveniment important pe care Romania a avut sansa sa-l gazduiasca.
Totusi, am preferat sa comentez post-factum, ca sa evit comentarii ca la pronosticurile de fotbal, gen "cand aterizeaza putin? va merge bush pe culuarul unic sau il va ocoli? dar putin se va intoarce pe acolo sau o ia pe Magheru, special ca sa-l incurce pe Videanu?"
Ce a obtinut Romania de la acest eveniment global? Pe cateva subiecte de politica externa, Romania a avut o pozitie distincta fata de trendul majoritar din tarile Uniunii Europene in perioada premergatoarea reuniunii NATO de la Bucuresti. Recunoasterea Kosovo si relatia cu Serbia in acest context este una dintre aceste teme. Subiectul nu a fost pe agenda, Serbia a primit o incurajare pentru viitoarea sa apropiere de NATO, dar liderii NATO nu s-au aplecat asupra subiectului si nu si-au propus sa rezolve in vreun fel nemultumirea si sensibilitatea sarbilor.
In ceea ce priveste extinderea Aliantei, aceasta s-a produs, dar in chipul cel mai restrans dintre variantele aflate in discutie. Ucraina a primit insa si inainte de decizia oficiala, din partea presedintelui SUA, dar si dupa, din textul rezolutiei, alaturi de Macedonia, asigurari ca va accede in viitor la statutulde membru NATO. Aici surpriza a fost mai mare in cazul Macedoniei, care s-a blocat doar de opozitia vecinei sale Grecia. O tema de reflexie pentru Romania, care are o situatie comparabila cu disputa dintre Macedonia si Grecia in relatia cu Republica Moldova, din punct de vedere strict tehnic.
Concluzia mea este ca din punct de vedere diplomatic Romania nu a obtinut rezultate de rasunet, insa acest lucru nici nu era de asteptat, iar daca asta se intampla, in fapt, ne-am fi laudat cu rezultate conjuncturale, si nu cu efectele pozitiei noastre.
Si am mai ramas cu imaginea conferintei de presa de la malul Marii Negre dintre presedintii SUA si Romania, o idee cu adevarat remarcabila a organizatorilor, pentru care trebuie felicitati. Si o imagine care probabil va fi cel mai important beneficiu post-summit pntru romani.

Niciun comentariu: