marți, 4 martie 2008

uninominalul vs centralismul de partid

De astazi avem vot uninominal. Chiar daca mai sunt cateva obstacole tehnice care ar putea interveni, pare-se ca formula votata de parlament va fi in vigoare la viitoarele alegeri.

Desi am vazut destul de multi comentatori, care vorbeau chiar cu siguranta, despre faptul ca acest proiect nu va schimba nimic, schimbarea este una majora. Iar criticii fie n-au citit, fie n-au inteles, fie nu ii intereseaza noul sistem. Fara sa pot afirma ca modelul propus este cel mai bun - cu siguranta vom vedea si dezavantajele lui - acest sistem genereaza competitie in cadrul partidelor, a chiar una acuta. Putini vor fi aceia care vor obtine majoritate absoluta in colegiul lor, astfel ca elementul esential devine chiar performnta in raport cu colegul de partid din colegiul vecin. O fi bine, o fi rau, vom vedea, dar desecntralizarea partidelor prin candidatii inscrisi in cursa va creste exponential.

Un comentariu:

Aura Matei spunea...

Dap, crearea unor noi rigori privind selectia interna a candidatilor devine beneficiul central. Pentru ca in rest, cu privire la more accountability, nu cred ca se va intampla. Pentru ca oamenii nu au cultura politica de a monitoriza politica, iar politicienii au o nesimtire crasa hranita de ignoranta electoratului.