sâmbătă, 8 martie 2008

Afaceri si politica

Incepand de astazi, va lansez o provocare la aceasta rubrica.

Se vorbeste mult ca avem politicieni demagogi, ca se cearta in fata camerelor de luat vederi, dar ca interesele si le impart in cercul lor transpartinic. Chiar eu scriam, intr-o postare anterioara, ca "profesionalizarea" politicienilor face ca acestia sa asculte de consilierii de imagine si sa exprime doar "punctul de vedere oficial", chiar daca interesele sau optiunile lor personale sunt altele.

Eu cred ca nu toti sunt la fel in politica - daca as gandi altfel ar trebui sa renunt -, ca nu trebuie sa punem etichete generale, dar cred in acelasi timp ca trebuie sa cunoastem adevarul.

Iata provocarea:
Astept de la dumneavoastra exemple, pe cat posibil cat mai argumentate, despre astfel de personaje - adversari politici la declaratii de suprafata si parteneri de afaceri obscure pe dedesubt.

Avem an electoral, o perioada in care impletirea dintre afaceri, bani si politica e si mai stransa, avem vot uninominal, deci atentia noastra trebuie sa se aplece mai mult pe liderii locali, viitori posibili candidati, si pe legaturile lor. Ca sa nu ne trezim dupa ca votul fiecaruia s-a dus in alta directie decat ne gandeam. Pentru toate aceste motive, va cer ajutorul, si astept relatarile dumneavoastra din "teritoriu", din judete, municipii s.a.m.d.
Cu mult interes!

4 comentarii:

Aura Matei spunea...

Cred ca problema cu a sti unde se duce votul tau e mai mica in cazul "baronilor" ale caror interese sunt asa de multe ca buna parte sunt cunoscute si de public. E mai greu sa stii interesele unuia ce pare fie tanar, fie un altruist al politicii pentru ca nu stim despre el in ce retea de interese este. Caror constrangeri si compromisuri va ceda penru a-si pastra scaunul.

Liviu Jicman spunea...

Eu sunt mai optimist la capitolul asta. De ce sa ma tem gandidu-ma la compromisurile in fata carora ar putea ceda un tanar, cand va ajunge intr-o pozitie importanta, decat sa ma gandesc la interesele in care este infipt deja un asa-zis baron local? Cred ca e mai greu sa ajungi acolo decat sa te mentii, asa ca daca tanarul reuseste o data in mod cinstit, e f probabil sa poata si continua.

Dar n-as duce discutia in zona asta nou intrat vs consacrat. Provocarea pe care am lansat-o se refera la duplicitatea unora, fie tineri sau batrani, baroni locali sau centrali, imaculati sau compromisi.

V-am cerut acest ajutor tocmai pentru ca la nivel local aceste cumetrii interpartinice sunt mai cunoscute decat pentru ochiul publicului care urmareste doar presa centrala.

Roxana Florescu spunea...

Iti dau din Dambovita cate vrei:P

Liviu Jicman spunea...

@ Roxana

Pai ia zi, ca te ascult. M-am oprit si din postat in asteptarea exemplelor, vad ca deocamdata n-a spart nimeni gheata.

Asa ca, fii prima!