vineri, 29 februarie 2008

Alegeri anticipate, amanate sau la termen....

Multe dezbateri in jurul datei alegerilor, multe calcule de partid, multe scenarii, analize....
Ce partid e avantajat? ce partid e dezavantajat? castiga baronii locali, pierd udmr-istii etc?
N-o sa ma lansez cu ocazia asta la speculatii privind un partid sau altul, poate cu o ocazie viitoare.
Ce mi-as dori insa de la aceste alegeri, ca tanar care e implicat in politica, si vazand discutiile despre reforma politica, schimbarea clasei politice prin uninominal s.a.m.d.
As vrea sa nu ratam ocazia de a vedea noi fete care primesc o sansa de afirmare in politica, fie ele fete de tineri sau fete de oameni maturi care intra in acest cerc "select".
Cred ca, din aceasta perspectiva, suprapunerea alegerilor locale cu cele parlamentare au un avantaj - si repet, nu fac aici o analiza completa a plusurilor si minusurilor acestei variante.
Avantajul ca, macar fortati de imprejurari, numarul candidatilor implicati va fi mai mare. Macar fortati de nevoia de a avea mai multi purtatori de imagine, in partide vor avea mai multi posibilitatea de a-si juca sansa.
Vorbim de baroni locali, dar cred ca ar trebui sa mai inventam un termen pentru categoria celor la care ma refer. Boieri scapatati sau arlechini de serviciu. Ma refer la politicieni care, fie la nivel local, fie la nivel central, nu au vreo performanta in fata publicului, dar stiu sa controleze pargiile interne din partid ca sa fie pe primul loc, fie el uninominal, pe lista, la primarie sau la parlament. Si care indiferent daca trag in jos sau nu rezultatul partidelor, sunt batuti in cuie, nu dispar decat odata cu partidul sau filiala de partid unde au reusit sa se lipeasca.
Poate ca in cazul suprapunerii alegerilor locale cu cele parlamentare, pe langa aceste lipitori ar mai scoate capul si cate o fata noua, si astfel am vedea si performanta sau lipsa de performanta reala sefului respectiv.

Niciun comentariu: